Uitlag WK

11th June 2016. ACO Musto Skiff Worlds. Carnac, France.

ACO 7 Musto Skiff Worlds Yacht Club de Carnac (Quiberon Bay, FRA)

Worlds Dag 5

Andi Lachenschmid (GER) de nieuwe ACO Musto Skiff wereldkampioen!

Event Title Sponsor: ACO logo http://www.aco.com/ http://www.aco.com/

De laatste dag van de ACO Musto Skiff WK, de wind voorspelling zag er goed uit en de vloot zou worden geconfronteerd met het vooruitzicht van 3 of 4 races in een goede wind en zon …

Gezien het schema had de vloot zich vol geladen met energy drinks, bananen en baguettes en gingen voor de eerste race in 13 knopen.
De vloot is vertrokken onder de U vlag. Er was een splitsing tijdens het eerste rak, maar bij de bovenboei  kwamen de leiders over de stuurboord layline onder leiding van Dave Poston (GBR), Dan Trotter (GBR) en Tom Wright (GBR).
Toen de vloot de bovenboei ronde, was de eerste run downwind waarbij de windkracht was opgebouwd tot 18 knopen en de golven creëerde een uitdagingen voor de zeilers.
Tegen het einde van de eerste ronde was Poston eerste met Wright en Justo Martinez (ESP) als tweede. Bij het gijpen waren er veel boten die omsloegen. Aan de finish was de top 3 ongewijzigd.

Nu we 8 races op het bord hadden kon er een tweede race worden weggestreept, waardoor er veel kon veranderen in de top 10 van de resultaten.

Race 9 was in 1 keer weg, de vloot had duidelijk geen zin energie te verspillen in een algemene terugroep de laatste dag. Bij de eerste bovenboei zat Dan Trotter (GBR) net voor Andy Rice (GBR) en Richard Stenhouse (GBR). De wind was nu constante 18-20 knopen en de boten genoten van de downwind rak met hoge snelheden over de golven.

Bij benedenboei waren Trotter en Stenhouse nog steeds op volle toeren, maar Andy Rice ontbrak, aan het zwemmen? Hierdoor was Dave Poston (GBR) gestegen naar de derde plek.
Een andere hoge snelheid rak en de winnaar van race 9 was George Hand (GBR), die zijn derde eentje van de regatta van Trotter en Stenhouse scoorde.

Lachenschmid (GER), de wedstrijdleider, was nergens te zien en werd uiteindelijk 22e met een gebroken neerhouder …

Echter, de op-het-water support crew van Ovington Boats waren er snel bij om zijn problemen op te lossen en klaar te maken voor de volgende race.

De 3e race van de dag (wedstrijd 10) was de laatste race van de dag, waarbij de wind was toegenomen tot 23 knopen … de vloot was weer verspreid bij de upwind rak, bootsnelheid en handeling was het belangrijkste. Dave Poston toonde grote snelheid en techniek om een comfortabele voorsprong op de vloot met Alex Knight (GBR) en Wayne Bates (AUS) achter Poston aan.

Een kapseis zorgde dat Poston de leiding verloor, maar hij kwam goed terug voor zijn tweede overwinning van de dag met Tom Wright (GBR), Alex Knight (GBR) en Andi Lachenschmid opnemen (GER) achter hem aan.

Dit was dus de laatste race van de dag en bevestigde Andi Lachenschmid (GER) als de wereldkampioen.

Uiteindelijk won Lachenschmid met een gezonde 20 punten marge van George Hand (GBR) als tweede en Dave Poston (GBR) als derde. Op de vierde plek was oud wereldkampioen Daniel Henderson (GBR) en vijfde werd Tom Wright (GBR) en zesde is Justo Martinez (ESP).

Eenmaal terug aan de wal hielp iedereen elkaar op de helling om vervolgens te kunnen genieten van verdiende pasta en bier.

Felicitaties aan Andi Lachenschmid (GER) die de nieuwe wereldkampioen is.

De klasse wil graag al iedereen bedanken die hebben bijgedragen tot een dit fantastische evenement.

Musto de klasse sponsors en Ovington Boats die een uitstekende regatta steun hebben ontvangen van Chris Turner.
Fair play is gewaarborgd door de internationale jury, onder leiding van Chris Watts en boot inspectie door Chris Henderson.

Het race team onder leiding van Jerome Nutte hebben geen fouten gemaakt in een aantal uitdagende weersystemen ondersteund door een geweldig team van Yacht Club de Carnac.

Club Manager Francois Pedro en Club secretaris Léonie Le Corre en voorzitter Marc Leglise die heeft zijn team geleid zowel op als buiten het water.

Dank aan allen.

Volledige resultaten:

http://www.yccarnac.com/aco-musto-skiff-world-championships-results.html

Google Gaallery vanaf de dag >>>

Artikel: Rick Perkins
Foto en video: Ian Roman Fotografie
RIB Driver: Paul Manning